Recept na ceviche
Chtěla bych, aby se mí kluci naučili, že každé jídlo je úžasné, ale v případě ceviche jsem na to šla trochu jinak. Syrové plody moře jsou výtečné, a tak jsem hledala způsob, jak je klukům zpřístupnit. A při tom jsem narazila na jídlo, na které se sbíhají sliny na první pohled – ceviche s lososem a krevetami.
Suroviny:
(Na 4 porce)
• 350 g filetu z lososa, nakrájet na malé kousky
• 350 g malých krevet, syrových, zbavených kůže, žilek, hlaviček a ocasů
• ½ šálku sekaného koriandru
• 2 papričky serrano zbavené jader a nakrájené na půlkolečka
• 1 rajče bez slupky a jader, nakrájené na malé kousky
• 1 avokádo bez slupky a jader, nakrájené na malé kousky
• 1 červená cibule, oloupaná a nakrájená na malé kousky
• ¼ šálku limetkové šťávy
• ¼ šálku citronové šťávy
• ¼ šálku pomerančové šťávy
• 1 lžička soli
• ½ lžičky pepře
• ¼ šálku olivového oleje
Postup:
Ceviche je oblíbený jihoamerický rybí předkrm založený na tom, že kyselina z citrusové šťávy rybu „uvaří". Recept je unikátní tím, že kombinuje lososa s tradičními krevetami a spoustou chuťově výrazných a osvěžujících ingrediencí.
Dejte všechny suroviny do mísy a jemně promíchejte stěrkou, dokud se dobře nespojí. Pokapejte směs olivovým olejem.
Přikryjte a nechte 1-2 hodiny v chladnu, dokud kyseliny neuvaří krevety a lososa. Losos i krevety by měly být neprůhledné.
Rozkrojte avokádo na polovinu a odstraňte jádro. Díru, která v něm tak vznikne, naplňte směsí ceviche a podávejte s pita chlebem. Nebo můžete servírovat ceviche v malých skleničkách na martini obložené pažitkou, s pita chlebem po straně.
Pozor. Syrovou směs plodů moře je nutné udržovat v chladu, až dokud se nesmíchá s ostatními ingrediencemi.
Dejte mi vědět, jestli jste si na ceviche pochutnali tak jako já!
Marianna