Koláč s chřestem a kozím sýrem
O víkendech nemusím vstávat brzy a dělat snídani a obvykle si nechám dost času na to, abych si mohla pro tenhle jarní rozmar ukuchtit opulentní oběd. Koláč s chřestem a kozím sýrem je vynikající baštou ze sezónních produktů. Je jednoduchý na přípravu, zvlášť když na něj použijeme koupené listové těsto. Je to rychlé a ušetří to nádobí. A moje líné já jásá! Těsto si samozřejmě můžete připravit i doma, ale kupované chutná stejně dobře a ušetří spoustu práce. Aby ovšem výsledek stál za to, použijte jedině máslové listové těsto. Těsta s hydrogenovanými oleji nejsou zdaleka tak chutná.
Na tento koláč se hodí bílý kozí sýr, který má střízlivou ne příliš silnou vůni. Můžete použít i měkčí variantu v tubě, ale má jinou chuť. Také dejte pozor, abyste koláč nenechali v troubě příliš dlouho, protože chřest musí zůstat křehký a křupavý, nesmí být gumový. Jakmile vyřešíte tyto drobnosti, rozdráždí vám jarní koláč smysly svou rustikální vůní a svou nakyslou sýrovou chutí vám prosvětlí den. Posaďte se na zahrádku na sluníčko, vychutnejte si koláč s chřestem a sýrem a užívejte jaro plnými doušky.
Porcí: 8
Suroviny:
- 1 plát listového těsta, rozmrazeného
- 15 výhonků chřestu, omytých a očištěných
- 5 dkg rozdrobeného kozího sýra
- 1 šálek sýra Gruyère
- 2 plátky citronu
- 2-3 vejce
- 1 vaječný bílek rozšlehaný s 1 lžící vody
Postup:
- Rozehřejte troubu na 200 stupňů.
- Rozválejte těsto na pečicím papíře a ořízněte ho ostrým nožem do obdélníku.
- Na několika místech ho propíchejte vidličkou a důkladně potřete ušlehaným bílkem, aby bylo po upečení lesklé.
- Přeneste těsto na plech a vložte do horké trouby.
- Pečte 10 minut, dokud těsto nenabyde.
- Mezitím pár minut povařte výhonky chřestu a nechte okapat v cedníku.
- Zabalte je do navlhčených papírových ubrousků a vařte v mikrovlnné troubě 4 minuty.
- Vyndejte těsto z trouby a rozdrobte na ně sýr Gruyère.
- Navrch nasypte rozdrobený kozí sýr a vrstvu sýra hustě poklaďte výhonky chřestu.
- Navrch rozbijte vejce a dejte zpátky do trouby.
- Pečte 15 – 20 minut, dokud se nesrazí bílky. Žloutky zůstanou částečně tekuté. Navrchu by se měla vytvořit zlatavá krusta.
- Vyndejte koláč z trouby, pokapejte čerstvě vymačkaným citronem, nakrájejte na silnější dílky a servírujte.
- Dobrou chuť a krásné jaro všem!
Marianna