Těstoviny se špenátem, olivami a piniovými oříšky
Vždycky, když dostanu nápad na nějaké jídlo, tak musím ohlídat:
Dá se to zvládnout snadno a rychle?
Je to zdravé a vhodné pro děti?
Snědí to bez reptání?
Na všechny otázky odpovíte spolehlivě ano jídlem s těstovinami. Je nabité sacharidy, takže po nich bude potomek sršet energií, a díky vláknině a kyselině listové bude i zdravý. Navíc vám těstoviny dávají možnost experimentovat s omáčkami a přísadami, abyste dokonale vyladili chuť tak, jak to mají vaši potomci rádi. Dodejte tomu říz pikantní domácí rajčatovou omáčkou, nebo naopak zjemněte chuť smetanovou omáčkou a nezapomeňte přihodit trochu zeleniny, aby to mělo ty správné živiny.
Včera mi leželo ve spíži několik listů špenátu, a tak jsem je hodila do hrnce těstovin se smetanovou omáčkou, které jsem zrovna vařila k večeři. A po nich tam šel zelený hrášek, opražené piniové oříšky a olivy. Výsledek byl chutnější, než jsem čekala – jídlo mělo tu správnou smetanovou jemnost, ale přitom v něm byly křupavé kousky zeleniny a to všechno korunovala oříšková příchuť. Dětem kupodivu zelenina nevadila a za okamžik měly prázdné talíře – muselo jim to opravdu chutnat!
Tak si zkuste takovouhle večeři, na kterou neohrnou nos ani hodně vybíraví jedlíci. Pohrajte si s tvary těstovin, aby si to děti užily.
Porce: 4
Suroviny:
• 340 g těstovin ("škebličky")
• ½ hrnku strouhaného parmezánu
• 150 g špenátových listů (zbavených košťálů a nahrubo nasekaných)
• 280 g mraženého hrášku, rozmraženého a osušeného
• 2 lžíce piniových oříšků, cca minutu restovaných
• ¼ hrnku vypeckovaných oliv
• 1/3 hrnku kuřecího vývaru bez glutamátu
• ¾ hrnku nízkotučného margarinu (směs 1:1 s máslem)
• čistá sůl a čerstvě umletý černý pepř
Postup:
• Do velkého hrnce dejte vařit vodu a přidejte těstoviny.
• Vařte podle pokynů na sáčku, dokud nejsou těstoviny al dente. Minutu před koncem vaření přidejte hrášek.
• Slijte přes cedník a vraťte zpátky do hrnce.
• V jiném hrnci spařte špenát, nechte 3 minuty ve slané vodě, také slijte přes cedník a zatím nechte zvlášť.
• Nalijte kuřecí vývar do velké pánve a vmíchejte margarin, dokud se dobře nespojí.
• Přiveďte směs k varu a na mírném ohni vařte asi 5-7 minut do zhoustnutí.
• Do směsi přimíchejte parmezán a povařte, dokud se neroztaví.
• Nalijte omáčku do hrnce s těstovinami a hráškem.
• Přidejte špenát, olivy a piniové oříšky a promíchejte.
• Podle chuti přidejte sůl a čerstvě umletý pepř.
• Naservírujte do misek a hned podávejte.
Marianna