Saláty na letní grilovačku
Protože často trávime léto v Kanadě, i nás zasáhla horečka zvaná barbecue. Grilování v Kanadě zdaleka neznamená jenom žhavit rožeň a vychutnávat kulinářské speciality pod širým nebem. Spíše než kulinářskou záležitostí je totiž záležitostí společenskou a vyjádřením národní pospolitosti a sounáležitosti s rodinou a přáteli. Je to neoddělitelná součást kanadského životního stylu.
Často pořádáme grilovačky pro rodinu i přátele, abychom všichni vychutnali léto plnými doušky. K pravidelnému menu patří samozřejmě hamburgery a hotdogy, ale bez chutných příloh by byly trochu fádní. Dokonalá příloha ke grilovaným pokrmům musí být zdravá, aby vyvážila vyšší příjem živočišného tuku v grilovaném mase, a musí být snadná na přípravu. Proto se grilovaným pochoutkám nejlépe daří ve společnosti salátů, které všechny tyto požadavky splňují. Ráda se s vámi podělím o své oblíbené přílohy, které mají vždycky úspěch.
Salát z melounu, sýru feta a máty
Tento salát chutná tak dobře, jak vypadá. Je chladivý a osvěžující a krásně zkrotí i pálivý grilovaný steak.
Porcí: 8
Suroviny:
• 1 vychlazený meloun (cca 3 kg)
• 1 ½ šálku rozdrobeného sýra feta
• 1 šálek nasekaných čerstvých lístků máty
• šťáva ze 3 limetek
• ¾ lžičky mletého černého pepře
• 1 ½ lžičky soli
• ½ šálku extra panenského olivového oleje
Postup:
• Odstraňte slupku z melounu, vyberte semínka a dužinu nakrájejte na kostičky asi 2x2 cm.
• Kostičky hoďte do cedníku a nechte okapat přebytečnou šťávu.
• Olivový olej nalijte do malé misky a vyšlehejte s limetkovou šťávou a kořením, dokud se dokonale nespojí.
• Kostičky melounu přesypte do velké mísy a pokapejte připraveným dresinkem. • Přisypte nasekanou mátu a protřepejte, aby se obalila v dresinku.
• Navrch nadrobte sýr feta a lehce zamíchejte, aby byl v salátu rovnoměrně rozvrstvený.
• Podávejte hned!
Salsa z manga a koriandru
Léto je doba manga a grilování. A když se to spojí dohromady, vznikne skutečný zázrak. Tento osvěžující salát má říz, který mu dodává čili a limetka, a i obyčejného grilovaného lososa promění v noblesní pokrm.
Porce: 2-3
Suroviny:
• 1 velké zralé mango
• 1 malý svazek koriandru
• 1 středně velká červená cibule,
• šťáva z 1 limetky
• 1 červená čili paprička zbavená semen a najemno nasekaná
• sůl a čerstvě umletý černý pepř podle chuti
Postup:
• Nakrájejte dužinu manga na kostičky asi 2x2 cm a dejte je do servírovací mísy.
• Přidejte ostatní suroviny a špetku soli a koření.
• Všechno smíchejte a přikryté dejte aspoň na 30 minut do lednice.
• Podávejte chlazené.
Salát z restované červené cibule
Štiplavá červená cibule se promění v lahodně sladkou a vláčnou hmotu, jejíž přítomnost dělá z jakéhokoli obyčejného jídla něco naprosto mimořádného. Stačí k tomu jenom troška vynaloženého úsilí!
Porce: 4-6
Suroviny:
• 3 červené cibule, oloupané a nakrájené na půlměsíčky
• 2 polévkové lžíce octa balsamico, nebo červeného vinného octa
• 1 polévková lžíce olivového oleje
• 1 lžička cukru
Postup:
• Nakapejte olej na velkou pečicí pánev a nahřejte při střední teplotě dodo zpěnění.
• Přidejte červenou cibuli a dobře promíchejte, aby se obalila horkým olejem.
• Restujte 15 minut, dokud cibule nezměkne, a potom vmíchejte ocet.
• Přisypte cukr a zamíchejte.
• Duste dalších 15 minut za častého míchání, až cibule zkaramelizuje a začne být mírně lepkavá.
• Sundejte z ohně a nechte vychladnout. •
Dobrou chuť!
Doufám, že tyto předpisy vás inspirují k mnoha dalším nápadům na přílohy a posunou menu vaší grilovací party o stupínek výš.
Krásné léto!
Marianna