Potravinové alergie: Když z jídla se stává nepřítel
Pro děti s potravinovou alergií jde o něco, na co musí vždy myslet, zvláště když jsou s kamarády či rodinou mimo domov nebo ve škole. I špetka něčeho tak nevinného, jako je oříšková poleva na zmrzlině, může být nebezpečná či dokonce smrtelná.
Nejběžněji se mezi dětmi vyskytují alergie na následující potraviny:
- pšenice
- sója
- mořské plody (zejména krevety)
- burské a jiné oříšky
- vejce
- mléko, většinou kravské
Když je dítě ještě malé a nedokáže se bránit potravinám, na něž je alergické, je zapotřebí zvýšené opatrnosti, jestliže ho svěřujete do péče někoho jiného. Můžete učinit jednoduchá opatření, abyste zajistili, že všichni dospělí v životě vašeho dítěte vědí o jeho alergii a jak je důležité, aby dítě nejedlo určitou potravinu.
Nezapomeňte na dětské věci (například batoh či sáček na svačinu) uvést název alergie, možné alergické reakce a své kontaktní údaje. Když dítě začne chodit do školy a naučí se číst, můžete použít štítky, které mu připomenou potraviny, jimž se má vyhýbat. I doma můžete štítky použít k tomu, abyste dítěti pomohli správně volit potraviny, zejména pokud ostatní členové domácnosti jedí to, co dítě nesmí.
Život s potravinovými alergiemi u dětí může být někdy náročný, ale s trochou přípravy a plánování a s pomocí pár nálepek se to dá snadno zvládnout.