Nejlepší banánový chlebík
To všechno dohromady se postará o to, aby děti byly čilé a zdravé. Ještě tak kdyby to moje děti vzaly na vědomí! Jenže oni jsou náruživí odpůrci banánů. A tak jsou všechny banány u nás doma odsouzené k tomu, že dříve nebo později dospějí do přezrálého tečkovaného stádia. Ovšem podařilo se mi najít pro tenhle banánový problém řešení – úžasně jednoduchý předpis na banánový chlebík.
Banánový chlebík je lahodně vlhký a přitom není přeslazený ani příliš hutný. Je přesně takový, jaký chutná dětem ke svačince. Klíčem k úspěchu je výběr správných banánů. Musí být už lehce nahnědlé a měkké. Která mamka by odolala a neudělala z nich dětem pochoutku. Po jednoduchém receptu koneckonců každý rád sáhne. Nejsou potřeba žádné zvláštní přípravy, stačí všechno nastrkat do mísy a rozmixovat. Můžete i zaimprovizovat podle stravovacích potřeb svých ratolestí a vyrobit bezlepkovou variantu, anebo proteinovou bombu, když přidáte merklík, čili quinou. Meze se nekladou ani různým vylepšením v podobě šťavnatých rozinek, požitkářských kousků čokolády, nebo křupavých oříšků, aby děti zhltly plátky chlebíku dvakrát tak rychle!
Banánový chlebík můžete podávat k snídani, dát ho dětem na svačinu, nebo na přivítanou ze školy, vytáhnout se s ním na burze domácích výrobků, nebo udělat ze svých ratolestí malé pekaře a vyrábět společně.
A tak vyzkoušejte předpis na banánový chlebík, a uvidíte, že se z vašich odpůrců banánů stanou přes noc jejich milovníci!
Suroviny
- 1 ½ šálku hladké mouky
- 4 banány, oloupat a rozmačkat
- 2 vejce, našlehat
- ½ lžičky soli
- 1 lžička jedlé sody
- 1 šálek cukru
- ½ lžičky čistého vanilkového extraktu
- ½ šálku másla
Postup:
- Utřete máslo s cukrem, až je nadýchané. Stačí použít obyčejnou šlehací metlu.
- Přidejte vejce a šlehejte, dokud není směs dobře promíchaná.
- Vmíchejte rozmačkané banány a odložte.
- Promíchejte mouku se špetkou jedlé sody a soli a vmíchejte je do odložené směsi.
- Všechno promíchejte, až vznikne řídké krémové těsto, potom přidejte vanilku.
- Není čas? Tak se s tím nepárejte a rozmíchejte všechno najednou v jedné míse. :)
- Vymažte formu na pečení máslem a vysypejte moukou.
- Nalijte do ní těsto a dejte do vyhřáté trouby.
- Pečte hodinu při 180 stupních dozlatova, dokud se chlebík nepropeče.
- Vyndejte z trouby a ochlaďte ve formě.
- Vyklepněte z formy a nakrájejte na tenké plátky.
Podávejte hned a zbytky uchovávejte v ledničce.
Doufám, že si ho Vaše děti zamilujou stejně jako ty moje.
Marianna