Kokosové košíčky: Ztělesněné blaho
Taková tropická chuť, jako je kokos, má ale také něco do sebe a dodá dezertům nádech dokonalé kulinářské elegance. Zatímco dezerty jako „třímlékový dort" (tres leches), kokosové makronky nebo šlehačkové dorty se odjakživa počítají k labužnickému vrcholu, pro mě je ze všech nejlákavější takový roztomilý kokosový košíček.
Je lákavý právě tím, že je jednoduchý a má bohatou, ale přitom jemnou chuť a vlhkou hebce nadýchanou strukturu. Takže když vaše chuťové pohárky už začínají mít po obyčejných košíčcích dlouhou chvíli, zaměstnejte je jejich kokosovými parťáky a uvidíte to blaho!
Dokonalou třešničkou na dortu je jemná kokosová poleva. Já mám košíčky nejradši s opraženými kousíčky kokosu poházenými navrch a moje děti by za nic neměnily pár kapek rozpuštěné čokolády. Kvůli barvě také poházím navrch úžasné sladové kuličky. Děti jsou celé blažené a já s nimi!
Dávka: 12 košíčků
Suroviny:
Na košíčky:
- 1 šálek hladké mouky
- 1/3 šálku slazeného mletého kokosu
- 1 bílek pokojové teploty
- 1 celé vejce pokojové teploty
- ½ šálku neslazeného kokosového mléka
- ¾ šálek krystalového cukru
- ½ šálku nesoleného másla
- 1 lžička vanilkového extraktu
- ¼ lžičky soli
- 1 ¼ lžičky prášku do pečiva
Na polevu:
- 2 ½ šálku moučkového cukru
- 1 lžička kokosového extraktu
- 2 lžičky vanilkového extraktu
- 1 šálek nesoleného másla pokojové teploty
Na ozdobení:
- 1 šálek opraženého kokosu
- Rozehřátá čokoláda
Postup:
- V jiné míse smíchejte máslo s cukrem a šlehejte elektrickým šlehačem na střední rychlost až do pěny.
- Přidejte 1/3 suché směsi střídavě s kokosovým mlékem a zašlehejte do másla, až dokud se všechny suroviny dokonale nespojí.
- Dávkuje malé množství těsta do formiček. Formičky naplňte asi do ¾ a pečte 18-20 minut, až bude obsah zlatavý a vláčný.
- Vyndejte z trouby a nechte 10 minut vychladnout.
- Přemístěte formičky na drátěnou mřížku a nechte úplně vychladnout.
- Na polevu šlehejte máslo v čisté míse ve stojanovém mixéru na střední rychlost 5 minut.
- Snižte rychlost na minimum a postupně zašlehávejte cukr, dokud se dokonale nevmíchá.
- Zvyšte rychlost zpátky na střední hodnotu a vmíchejte extrakty, dokud se všechno dokonale nespojí.
- Šlehejte ještě několik minut, dokud nebude směs lehká a vzdušná.
- Na každý košíček nalijte dávku polevy a pokapejte rozpuštěnou čokoládou.
- Navrch nasypte pár kokosových vloček s barevnými sladovými kuličkami.
- A můžete servírovat. Dobrou chuť!
Marianna