Posíláme do celého světa
Česky Česky
CZK
Přihlásit se
Přihlášení

Kvalitní snadno přizpůsobitelné samolepící štítky nejen pro děti

9 způsobů, jak posílit sebedůvěru svého dítěte

9 způsobů, jak posílit sebedůvěru svého dítěte
Žádný rodič není rád, když jeho dítě trpí nedostatkem sebedůvěry, jenže bohužel obvykle nemůžeme mít všechno, co bychom chtěli.

Mnoho dětí dnes zdravou dávku sebedůvěry postrádá a úkolem nás rodičů je pomoci jim tento nedostatek vyrovnat. Máte-li syna nebo dceru, ať už je to batole, nebo dospívající, tady je pár rad, jak jejich sebedůvěru povzbudit.


  • Všímejte si, co cítí

Když za vámi vaše dítě přijde s tím, že si nevěří, je důležité vyslechnout, proč se cítí na dně. Pomůže vám to odhalit problém, který za tím stojí, a nabídnout účinné řešení.

  • Identifikujte, v čem si málo věří

Člověk má tendenci být tím nejpřísnějším kritikem sebe sama a u dětí to platí ještě víc. Vždycky když si stanoví nereálný a často i nerozumný cíl, kterého nemůžou dosáhnout, vybere si to daň na jejich sebevědomí. Když jim nabídnete objektivnější a optimističtější pohled na situaci, často jejich náhled rychle obrátíte. Tak například když váš potomek opakovaně tvrdí, že mu nejde matematika a že je tudíž špatný žák, zkuste ho přesvědčit, že je dobrý žák, který jenom potřebuje na některé věci trochu víc času.

  • Vyhněte se srovnávání

Nic nepodkope sebedůvěru vašeho dítěte víc než slyšet, že je horší než sourozenec. Když se budete vyhýbat srovnávání, dokážete maximalizovat sebedůvěru svých dětí a minimalizovat sourozeneckou rivalitu.

  • Budujte pozitivní domov

Říká se, že příklady táhnou, a to platí i v oblasti sebedůvěry. Když začnete s pár změnami u sebe a vytvoříte bezpečný prostor pro rozvoj sebedůvěry svého potomka, vytvoříte zároveň reálnou šanci, že i on se naučí tímto způsobem povzbuzovat ostatní.

  • Chvalte je před dospělými

Když pochválíme své dítě, často to pustí jedním uchem dovnitř a druhým zase ven. Ovšem když vyprávíme příbuzným nebo přátelům o tom, čeho naše děti dosáhly, vnímají i ony naši chválu. Když se budete chlubit jejich úspěchy skromně, ukážete jim, že to neděláte proto, abyste jim dodali sebedůvěru, ale proto, že jim opravdu věříte.

  • Dávejte jim ničím nepodmíněnou lásku

Děti snáz překonávají problémy, mají-li trvalou podporu doma. Připomínejte jim, že stojíte při nich v dobrém i zlém a že je máte rádi, i když nejsou dokonalé a dělají chyby.

  • Požadujte od nich pomoc

Když dítě dostane odpovědnost – byť jen malou, třeba jenom vynést odpadky – je to výrazem toho, že mu dospělí důvěřují, že úkol zvládne. A tím si potom více věří i ono samo. A tak neváhejte a úkolujte své potomky (tím spíš, že to často ulehčí situaci i vám).

  • Oslavujte jejich úspěchy

Pochvalte svého potomka za dobře vykonanou práci. Nezáleží na tom, jestli se učí jezdit na kole a udělal pokrok, nebo dobře napsal test. Když uvidí, jak jste na něj hrdí, bude na sebe hrdý i on sám.

  • Dejte jim dobrý vzor

Jak se říká, žádný učený z nebe nespadl. Pokud se do něčeho nepustíte jenom proto, že si na to připadáte příliš hloupí, nebo nepřijmete výzvu jenom proto, že se ostýcháte, vaše dítě nejspíš udělá totéž. Vezměte to jako životní příležitost k tomu, abyste zároveň se sebedůvěrou svého dítěte posilovali i svou.

 



ODBĚR NOVINEK


Posíláme krásné e-maily. Při registraci navíc získáte 15% slevu na první objednávku.